Passie en de geheimzinnige kracht van moeiteloosheid

Passie en de geheimzinnige kracht van moeiteloosheid

Passie en de geheimzinnige kracht van moeiteloosheid

 


 

Waarom ben je ooit voor jezelf begonnen? Had je een economische reden, een praktische, of voelde je een innerlijke drive waardoor je besloot er gewoon voor te gaan?

Wat jou reden ook is, mensen die besluiten een eigen bedrijf te beginnen hebben meestal één kenmerk gemeen. Ze werken vanuit de kracht van hun passie.

Een passie die alle obstakels doet smelten, die het mogelijk maakt om wensen werkelijkheid te laten worden.

Passie zorgt er voor dat, als je er van droomt je eigen bedrijf te beginnen maar er nog niet voor durft te kiezen, je droom levend wordt gehouden.


Realiteit, droom en passie

Passie is een dragende en transformerende kracht. Het geeft energie en het schenkt je de kracht en inzichten om bergen te beklimmen terwijl je geen idee hebt hoe je aan de top moet komen. En het zorgt er voor dat je bereid bent om uit je comfortabele en passieve houding te komen.

Maar passie alleen is niet voldoende. Passie vraagt om ondersteuning van heldere inzichten, structuren en werkbare plannen.

Als je alleen vanuit passie werkt dan drijf je eenzijdig op je enthousiasme, hartstocht en mededogen of een combinatie daarvan.

Hoe mooi dat ook is, we zijn gewoon mensen. We hebben menselijke behoeftes en we hebben allemaal onze eigenaardigheden en verlangens.

Je bedrijf eenzijdig benaderen vanuit passie zorgt ervoor dat je door de realiteit wordt ingehaald en uitgeput raakt. Je behaald niet de resultaten die je voor ogen had, het geld dat je echt nodig hebt stroomt onvoldoende naar je toe, en je geeft zo veel weg dat je ontdekt niets meer voor jezelf over te hebben.

Wanneer je eigen beker onvoldoende wordt gevuld, wanneer je onvoldoende oog hebt voor verzorging van je persoonlijke leven en het bodemleven van je eigen onderneming smoor je passie in de kiem.

Nog voor ze kans heeft om haar missie te volbrengen en je werk in de wereld en je creatie tot volle ontwikkeling te brengen.

Een onverwacht cadeau

 

 

Wat jouw kostbare passie nodig heeft is een structuur waardoor ze haar werk in de wereld kan doen.

Passie op zich is een vorm van energie en is, net als geld, op zichzelf niet goed of slecht.

Een grote passie kan in korte tijd slinken tot bijna niets en een flintertje passie kan enorm opvlammen  en groeien wanneer het gevoed wordt door heldere intenties en het een duidelijk doel treft om aan te werken.

Maar waar moet je dan beginnen? Hoe vind je de juiste structuren die jou ondersteunen in het leven en werken aan jou passie?

In je eigen bedrijf heb je het zelf voor het zeggen, maar vaak heb je nog niet de ervaring opgebouwd om te weten hoe de uitkomst van je beslissingen uit zullen vallen. Wie kan je vertellen of je (bedrijfs-) plannen dan ergens op slaan?

Er bestaan prachtige bedrijfsstrategieën waardoor je ook jou bedrijf tot bloei kan laten komen. Met een accountant of een boekhouder is het mogelijk al je plannen door te rekenen.

Er zijn mensen met wie je fantastisch kunt sparren over je marketing plannen, de inrichting van je bedrijf, je site, je inzet op Social media en ga zo maar door.

Maar dan… jij bent de baas. Jij moet beslissen. En alle verantwoording ligt bij jou.

Het is aan jou om het best werkende kanaalsysteem te creëren waardoor je passie op de juiste plek ingezet kan worden.

Na jaren van zwoegen ontdekte ik het geheim. Het was een onverwacht cadeau dat ik altijd al bij me had maar nooit had opgemerkt.

Als ondernemer ben je een architect en ingenieur van je eigen onderneming en je werkt met krachten die je kunnen dragen, stimuleren of tegenhouden. Aan de basis van een goede fundering sta jij zelf. En het geheim is: mens ken jezelf.

Het onverwachte cadeau dat ik ontdekte is dat de juiste beslissingen worden genomen in de kracht van de minste weerstand.

De kracht van moeiteloosheid is de beste gids om je droom, je passie en je missie tot vervulling te kunnen laten brengen.

De geheimzinnige kracht van moeiteloosheid

Wat bedoel ik daarmee?

Je kent de ervaring waarin je plotseling ervaart dat je gelukkig bent. En eigenlijk weet je diep van binnen dat je voor die ervaring helemaal niet hard hebt hoeven werken. Het zijn de momenten waarop je al het ‘moeten’ los laat en gewoon bent wie je bent. En dat je merkt anderen ook te kunnen laten zijn wie ze zijn, zonder daar innerlijk door van slag te raken.

Vaak voelt het alsof je die geluksmomenten geschonken krijgt.

Maar vóór dat je dat geluksmoment hebt ervaren had je ook ervaringen waarin je het geluk of het succes af probeerde te dwingen. Terwijl je voelde dat je daar flinke stress me opbouwde maar je enorm strijdvaardig probeerde om jezelf te blijven verbeteren zodat het uiteindelijk wel moest lukken.

En dan, vaak op onverwacht momenten, als jij ontspannen was en de kat aaide of wat appelschillen aan de rand van je bordje schoof, viel het geluk je ineens toe. Voelde je dat alles klopte en het leven precies zo was als het moest zijn.

Dat er in jezelf kunnen en durven zijn de grootste overvloed op je ligt te wachten.

Er is geen magische pil die alle antwoorden voor je heeft en je de weg wijst. Wat er wel is ben jijzelf.

Met je talenten en behoeften. Je karakterstructuur. En jij bent degene die je bedrijf vorm moet geven.

De kracht van moeiteloosheid heeft iedereen.

Het is alleen niet zo dat we het allemaal vanzelfsprekend direct ter beschikking hebben. Je hebt er moed voor nodig. Uithoudingsvermogen om niet voor de snelle sub-oplossing te gaan. Support voor je eigen weg. En bakken met liefde voor jezelf en jouw plek in deze wereld.

Start met jezelf

Mijn advies is: start zo dicht mogelijk bij jezelf. Zoek uit waar jij gelukkig van wordt. Wat gaat je als vanzelf af en wat is enorm ingewikkeld voor je. Kijk heel duidelijk naar wat jijzelf nodig hebt om optimaal te functioneren en onderzoek dan welke systemen je daarin kunnen ondersteunen.

Accepteer dat er zaken zijn die je heel erg ongemakkelijk vindt en neem de leiding over het geheel, door juist een goed antwoord te vinden op wat je zelf niet kunt.

Omarm je zwakke kanten, kijk er met vriendelijkheid naar en geef ze hun rechtmatige plek in je organisatie. Je hoeft niet alles te kunnen maar er is wel op alles een passend antwoord. Wacht niet ‘tot het overgaat’ maar vraag om adequate hulp en schaam je nooit en te nimmer als je iets niet weet of kunt!

Ben je iemand die er van houd om alles in rood en roze in de etalage te zetten, veel peper in het eten te gooien en veel aandacht te krijgen? Creëer dan een werksituatie en bedrijf waarin je daarmee tot je recht komt. Maar besef wel dat er ook kleine lettertjes onder een contract staan die je heel zorgvuldig moet lezen voor je in je enthousiasme “JA!” roept. Verzamel hulptroepen die je helpen om je op de grond te houden en vraag je boekhouder of accountant om je enthousiaste plannen eens goed door te rekenen voordat je al je geld investeert.

En wat als je nu juist iemand bent die op zijn best is wanneer er totale rust heerst, die briljante oplossingen en producten bedenkt door alles eerst zorgvuldig te berekenen en uit te testen? Luister dan ook naar je hart. Zorg voor de beste omstandigheden waarin jij goed kan werken en creëer een enorme waarde van zowel jezelf als je diensten.  Vraag anderen, die daar heel erg goed in zijn, om het voor je te verkopen via, bijvoorbeeld, een Joint Venture structuur. En leer om je communicatie zo effectief mogelijk te laten zijn zodat je ook anderen kunt laten overbrengen wat de unieke waarde is van jou, je diensten en je producten.

Er  bestaat niet één type mens waarvan je kan zeggen dat het een succesvolle ondernemer is.

Wat wel bestaat is dat er mensen zijn die enorm succesvol uitvoeren waar ze vanuit hun eigen natuur heel erg goed in zijn. En die mensen om zich heen verzamelen die op hun beurt weer heel erg goed zijn in die dingen die zij zelf minder goed kunnen.

Soul en strategie business coaching:

In de vorige blog gaf ik je al de tip om te zien waar je natuurlijke talenten liggen en je daarmee vertrouwd te maken. Nu ga je bekijken wat je daar tot nu toe al mee bereikt hebt. Je gaat positieve bewijslast verzamelen!

TOOL: Creëer je persoonlijke lijst van 100 fantastische dingen die je ooit hebt gedaan en hebt bereikt

Met deze tool ga je ontdekken dat je vol talenten zit, dat je tijdens je leven al zo vaak hebt bewezen dat je buitengewone dingen kunt creëren en doen waar jij en anderen gelukkig van worden!

In deze tool die je kunt downloaden vul je 100 (?!) …, ja, 100, fantastische dingen in die je hebt bereikt waar je trots op bent. Dingen die blij maken wanneer je eraan terug denkt.

En dat hoeft helemaal niet iets buitenproportioneel groots te zijn.

Eén van de dingen die ik bijvoorbeeld zelf op mijn eigen lijst heb gezet, nummer 80, is dat ik “op mijn 13e alleen met de bus naar Spanje ben gegaan”.

Dat is niet heel bijzonder in het spectrum van de wereldvrede maar voor mij was het bijzonder.

Het was de eerste keer dat ik voelde hoe het was om vrij te zijn van de goed- en afkeuring van thuis voor zo’n lange tijd. Ik merkte dat ik prima wist tegen wie ik wel en niet moest praten en ik voelde voor het eerst hoe heerlijk ik het vond om alles zelf te kunnen beslissen.

Dat geeft iets weer over mijn talenten en over wat mij moeiteloos afgaat!

Het gaat er in deze oefening om dat je gaat herkennen dat je in je leven al zo ongelofelijk veel voor elkaar hebt gekregen en hoe rijk je bezaait bent met talenten! Het kan heel raar voelen om 100 fantastische dingen in te vullen. We weten allemaal waar we slecht in zijn; “geef me zo’n negatieve lijst en ik vul in een half uur 60 dingen in, geen probleem!”.

Maar dat is niet dit.

Hier ga je voor zitten, je doet je ogen dicht en je ademt diep een gevoel van overvloed en dankbaarheid in over je leven tot nu toe. En je ademt het gevoel van onvrede en het gevoel te kort te hebben geschoten uit.

Je laat de beelden omhoog komen en je begint gewoon met invullen.

En als je niet direct 100 dingen weet, dat geeft niets. Dan laat je nog even wat nummers open, maar vul in elk geval binnen 5 dagen 100 dingen in waar jij met tevredenheid op terug kijkt!

Download hier je 100 Fantastische dingen tool.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.