Neem het gewoon in je op en adem

Neem het gewoon in je op en adem

Neem het gewoon in je op en adem

Wat is jouw manier om kalmte te winnen voor je opgaat?

Het is vaak het engste moment van de hele presentatie: het moment vlak voor je start. Lauren Covello, staff van de site Entrepeneur vraagt aan Jacqueline Whitmore, etiquette coach and founder of The Protocol School of Palm Beach hoe zij hier mee om gaat. 

Het opkomen, een paar keer heel bewust ademen, het publiek in je opnemen en het publiek jou laten opnemen: dit zijn werkelijk gouden adviezen.

En ja, ook dan gaat het wel eens mis. Het publiek vergeeft veel als de eerste indruk helder, open en oprecht is geweest.

En als het nou toch mis gaat?

Als je vanaf het begin contact met elkaar hebt gemaakt dan ben je voor een deel opgenomen in elkaars  belevenis wereld. En daarmee is jou welzijn ook van belang voor een ander. Een beetje zoals je naar de hoofdpersoon van zo’n spannende Zweedse detective kijkt en je mee leeft als het spannend is. Dan hoop je toch ook op de beste uitkomst.

Als jij op dat moment accepteert dat het anders loopt dan je bedoeld had dan kun je door met de realiteit. Jij bent in die ruimte. Er is iets mis gegaan. Maar hoe erg is dat?

Iedereen zit nog. Jij staat nog. Je hebt je stem, zij hun oren en je hebt een verhaal te vertellen. Ook dan heb je een keuze. Ga je het moment wegmoffelen, je uitgebreid  excuseren, of haal je een paar keer adem, bent even stil en gaat verder. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een interventie te plegen als dat de kwaliteit grondig verbeterd. En ook daar hoef je geen excuses voor te vragen.

Tijdens een concert in een bomvolle kerk waar ik als solist moest zingen merkte ik na de eerste 10 maten dat de uitvoering aan alle kanten rammelde. In een nanoseconde moest ik een besluit nemen: doorgaan of afbreken? Ik besloot af te breken omdat mijn toehoorders en de muziek het verdienden om er voluit te mogen zijn. De uitvoering was daarna prima, de pianiste en ik zaten weer op één lijn en het publiek genoot van de muziek. Achteraf waren mensen het zelfs vergeten en kreeg ik er maar één opmerking over: “Wat goed dat je opnieuw begon”.

Is dat wel professioneel? Eerlijk? Ik heb geen idee. Misschien wel niet. Maar ik was de uitvoerder en het was mijn hartewens om mensen de belevenis van deze  prachtige muziek te schenken. En daar heb ik naar geluisterd.

 Wat is jouw innerlijke route?

Wie spreekt en staat voor publiek neemt eigenlijk een leidende positie is. Om dat te doen is het goed om je eigen leidsman te zijn. Bereid dus niet alleen je presentatie voor maar weet ook diep van binnen waarom juist jij dit doet, voor wie je het doet en wat je met je presentatie wilt bereiken. En kijk daarbij nét even iets verder dan alleen je eigenbelang. Iets groters waarmee je ook je publiek dient kan je presentatie mijlenver boven je eigen zorgen uit tillen. Het gaat om jou, en ook weer niet.

De rustige ademhaling die je van te voren neemt, tussendoor en op de momenten waarop je het publiek de kans geeft om de inhoud van je presentatie in zich op te laten nemen deel je met je publiek en brengt je bij jezelf.

In de Vocal Presence coachings en trainingen besteden we altijd veel aandacht aan de kracht van ademen en leer ik je hoe je ook tíjdens het spreken het gevoel op kunt roepen van een rustige ademhaling. Wil je daar meer van weten kijk dan eens naar onze mogelijkheden  en neem contact met me op.

Vindt je deze blog nuttig? Deel hem dan gerust onder je kennissen en schrijf je in voor onze Villa Sterrebos & Vocal Presence nieuwsbrief zodat je nooit meer een nuttige blog mist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.