Kan je grootste expertise en je passie ook je valkuil zijn?

Kan je grootste expertise en je passie ook je valkuil zijn?

Kan je grootste expertise en je passie ook je valkuil zijn?

EF_20140919_1329De valkuil van vakjargon

Als presentatiecoach is het altijd zaak om mijn mensen erop te wijzen dat praten in je eigen jargon je beslist niet gaat helpen om je met je publiek te verbinden.

Maar er zijn altijd zinnen waar jij heel erg enthousiast over wordt. Zinnen waar anderen je licht verbijsterd blijven aanstaren.

We hebben ze allemaal die zinnen. En woorden. Vaak ook nog in een andere taal. Omdat dit is hoe jij het je eigen hebt gemaakt.

Ik geef je een klein voorbeeld.

Dit is mijn rijtje.  Hier gaat mijn hart heel snel van kloppen:

  • Vergessen des Atmens
  • Klangführung Klang und Laut 
  • Erweiterung Spiegelung des Klanges
  • Spiegelung des Wortes
  • Polarität und Ausgleich 

Het zijn de fasen van de zangscholing die ik ontvangen heb en waar ik me nog steeds altijd mee bezig houd.

Ook dit jaar volg in een intensieve week in Zuid Duitsland om me hier verder in te verdiepen bij mijn oude leraar die me hier op mijn conservatorium les in gaf.

Deze woorden vormen niets minder dan mijn nectar, mijn levenselixer.

Maar zo’n rij woorden… dat verteld niets over wat het kan betekenen voor jou.

Tenzij ik het leven in blaas met een voorbeeld, een verhaal, of het koppel aan een vraag die jou eventueel ook bezig houd.

Eigenlijk is het natuurlijk een vorm van heerlijke nerdiness. Je bent gewoon door en door goed in iets waar jij je al heel lang mee bezig houd. Wanneer je spontaan gevraagd zou worden er een workshop over te geven of met een groep mensen hiermee te werken dan voel je wellicht wat zenuwen, maar je weet wel precies wat je te doen staat.

Weet jij bij jou het nerdiness knopje zit? Wat zijn jouw zinnen waar je warm van wordt en doe jij wel eens je best om de vertaalslag te maken?

Ik doe je hierbij wel een kleine bekentenis: hoe dichter bij het bij mijn ‘zone van genialiteit’ zit – voor zover als je daar van kunt spreken – des te moeilijker ik het vind om die vertaalslag te maken.

Voor je het weet kraam je uit “Ach, ik doe maar wat!”. Maar daar waar jij echt brilliant in bent, dat heeft een geschiedenis en een opbouw gehad waar je vele uren, zo geen jaren, werk in hebt gestoken.

Af en toe is het heel goed om je dat weer te herinneren.

Wil je weten op welke manier je jouw ‘ster kwaliteiten’ kunt inzetten om je met je publiek en je klanten te verbinden? Download dan vooral mijn eBook die ook in een mooi Zomer Business Boost Pakket zit dat ik samen met 13 andere ondernemers voor je samengesteld heb. Je kunt het hier nog tot eind juli downloaden – doe het dus zo snel mogelijk voor het weer weg is.