Het is nooit te laat!

Het is nooit te laat!

Op een winterse avond, ergens tegen het einde van 2013, probeerde ik op een informatie sheet van Dr.Hauschka Cosmetica een antwoord te vinden op een vraag.

 

Alles zou goed moeten zijn; ik bevond me in goed gezelschap, tien prachtige vrouwen die met veel plezier mee deden aan een huidverzorgings-workshop die wij in de salon van onze natuurwinkel Villa Sterrebos georganiseerd hadden en ik probeerde een eenvoudige vraag te beantwoorden.

Maar alles kwam in mijn hoofd tot stilstand. Niet dat het van de buitenkant te zien was. Maar toch, het was alsof ik door het ijs zakte en ik mezelf zag zoals ik het nooit eerder had gezien. Daar zat ik met moeite te zoeken naar een antwoord op een vak dat ik ruim 20 jaar had uitgevoerd. Ik had er in 2006 zelfs een internationale stimulans award voor gekregen!

En tegelijk zag ik hoe moeiteloos en geïnspireerd ik twee dagen ervoor als vocal coach met een cliënt met ernstige mentale uitdagingen aan het werk was geweest. Twaalf weken ervoor was ze voor het eerst geweest, bijna niet in staat om zelfs maar te kunnen spreken. Elke keer als we samen gewerkt hadden kon ze met meer gemak spreken, straalden haar ogen en werd ze soms hardop zingend weer in de auto naar huis gebracht door haar begeleiders. De twee momenten stonden in zulk schril contrast dat ze me voorgoed wakker hebben geschud.

Als alles anders is dan je dacht.

Tussen weten dat het anders moet en het moment dat alles anders is kunnen continenten zitten.

Laatst hoorde ik daar trouwens een enorm interessante uitspraak over van life- en abundance-coach Christie Marie Sheldon, waarin ze vertelde hoe het komt dat zij zo snel kan manifesteren: “Ik ben niet bang om te veranderen, van mij mag alles dat mijn nu realiteit is morgen als ik wakker wordt volkomen verdwenen zijn. Ik vertrouw erop dat het Universum mij geeft wat ik nodig heb. Angst om te veranderen is het grootste obstakel om te manifesteren wat je graag wilt.”

Voor mij was het duidelijk dat ik eerst mijn intenties heel helder moest krijgen en dat ik nieuwe kennis tot me moest nemen om tot veranderingen te komen. Ik zette mijn intenties heel precies: “Wat kan ik zonder enkele moeite heel erg goed, waar wordt ik zelf gelukkig van en hoe kan ik daar anderen mee helpen; wat heb ik natuurlijk in overvloed dat mij waardevol maakt voor een ander?” en de tweede intentie was “Hoe kan ik dat zo ‘ver-markten’ dat ik daar een uitstekend inkomen mee kan verdienen?”

In één jaar zorgde ik voor een andere bedrijfsstructuur, werd ik een gecertificeerd coach in een voor mij passend vakgebied, leerde ik alles dat nodig was om online en offline zichtbaar te worden en leerde ik mijn diensten zo aan te bieden dat mijn klanten er de meeste waarde uit konden halen. Tenslotte droeg ik die werkgebieden, die me tegenhielden om het werk te doen waar anderen echt op zaten te wachten, op een ordelijke manier over.

Om deze veranderingen mogelijk te maken moest ik grandioos uit mijn comfort zone komen. Het koste me enorm veel ongemakkelijke momenten waarin ik soms tussen mensen terecht kwam waarvan ik dacht niets gemeen te hebben.

Maar ook daarin werd ik wakker. Er is geen wezenlijk verschil tussen een man die, na jaren vast in het zadel van het bankwezen gezeten te hebben, ineens gedwongen is om voor zichzelf te beginnen als zzp’er en deze vrouw die altijd als een dolle met idealisme langs haar werkelijke kracht heeft zitten werken. We bleken veel meer gemeenschappelijk te hebben dan ik ooit voor mogelijk hield.

Je hebt je eigen krachten en voorkeuren maar tijdens het creëren van Vocal Presence gingen er werelden voor me open en geloof het of niet; zo ontdekte ik ook dat er voor ondernemers weinig meer sexy en vrijheid scheppend is dan het invoeren van goed werkende systemen!

Hulp is essentieel

Dit moment, een jaar nadat ik Vocal Presence oprichtte, is een check-in. Hoe ben ik hier gekomen? Hulp is altijd alom aanwezig geweest. Maar het was zaak om heel goed te kijken waar ik die hulp nu zou inroepen. De intentie die ik zette was essentieel om de juiste hulp in te schakelen. Hoe geweldig ze ook zijn; je buurvrouw, de goede vriendin, je broer, zus, echtgenoot, enzovoort, al die mensen die je al kende, ze zijn niet de mensen die je kunnen helpen als je een transformatie wilt.

En soms ook wel… Een vriendin met een hoge functie in het bedrijfsleven heeft mij geholpen met een pittig veranderingstraject waaraan ze normaal internationaal opererende CEO’s blootstelt. En dat was niet onnodig! Ons gezamenlijke bedrijf Villa Sterrebos is complex, veelzijdig en vraagt om veel aandacht en ik wilde niet dat mijn afwezigheid schade zou aanrichten. Met haar hulp is die overgang behoorlijk soepel verlopen!

Maar er waren ook anderen, mensen waar ik ‘per ongeluk’ tegen aanliep door te googelen op die zaken die ik nog niet begreep. Hoe maak je een goed systeem voor je nieuwsbrieven? Daar kwam een gratis Mailchimp training uit van Simone Levie. Toen zij haar webinar hield over het maken van online programma’s wist ik zeker dat ik bij haar moest zijn en nam samen met een fantastische groep ondernemende experts deel aan het eerste programma dat ze zo in de wereld zette.

Na een paar maanden werd ikzelf weer de presentatiecoach van Simone en assisteerde ik haar in die hoedanigheid bij het maken van haar tweede gratis training ‘Ondernemen vanuit je hart’ en bij enkele retraites. Een bijzonder vruchtbare cirkel waarbij je elkaar kunt helpen, en die steeds vaker duidelijk zichtbaar wordt als patroon wanneer je met de combinatie van strategie en zielskracht gaat ondernemen.

Wat mij duidelijk is dat de groep waarmee je je verbind, de mensen en de business coaches, essentieel zijn om van te leren en te groeien. Hoe meer je jezelf laat zien des te beter anderen op je in kunnen gaan. En het wordt anderen ook duidelijk wat jij voor hen kunt beteken.

Ik heb mij laten inspireren door uiteenlopende mensen waarbij ik alle vooroordelen ik aan de kant heb gegooid en steeds heb gekeken wie werkelijk tot mijn ziel sprak en wie me konden helpen met de gestelde intenties. Een kleine greep uit die mensen: Eben Pagan, Marie Forleo, Christine Kane, Nisandeh Neta, Roeland Suylen, Vishen Lakhiani, Sally Hogshead, Arold Langeveld, Michael Margolis en Simone Levie.

Is het ooit ‘af’?

Met een gerust hart kan ik je zeggen dat ik nog maar net op stoom ben. Deze maanden van versneld leren en groeien zijn de start van iets dat me eigenlijk elke dag wel meer gelukkig maakt.

Er zijn tal van interessante hobbels te nemen waarvan de grootste is om telkens terug te keren naar ‘waar wordt ik gelukkig van, wat gaat vanzelf en waar hebben anderen heel veel aan’ en zachtaardig maar ferm bijslijpen wat de groei en ontwikkeling daarvan belemmerd.

Ik heb een gruwelijke worstelpartij gehad met perfectionisme, faalangst en met angst om zichtbaar te worden. En soms neem ik er genoegen mee maar vaker ben ik nu de opvoeder van de ondernemer in mij en geef ik mezelf liefdevol een vijg om de oren. Bij anderen zoek ik op hoe je productiever kunt worden en tegelijk stress kunt minderen en die tips volg ik op tot ze geïntegreerd zijn. Het grootste geschenk van dit werk is dat ik tot in mijn botten begrijp wat mijn klanten mee maken en dat het me staat stelt om alles wat ik zelf leer ook weer door te kunnen geven.

Want inmiddels werk ik samen met mensen die op hun beurt weer het leven van anderen met hun eigen unieke talenten verrijken. Die ik met de Vocal Presence programma’s leer hoe zij moeiteloos hun verhaal, hun idee en kunde kunnen presenteren. Die het publiek meenemen met hun ‘waarom’ en hun ideale klanten kunnen aantrekken.

Met Vocal Presence heb ik verschillende trajecten samengesteld die samen de ‘Elevate Your Presence‘ programma’s vormen. Daarin leren gepassioneerde schrijvers, consultants, artsen, zorgverleners, coaches en kunstenaars hoe ze met de combinatie van zielskracht, strategiewijsheid en Presence een onderneming kunnen opbouwen waar ze werkelijk van houden.

Die hen de financiële en gevoelsmatige bevrediging geeft die ze nodig hebben om het werk met liefde te kunnen blijven doen. Ze leren er gebruik te maken van hun eigenheid en hun verhalen in te zetten om de connectie met hun ideale klanten te maken. Ze leren om hun inspiratie aan een volle zaal over te brengen en de juiste prijs voor hun diensten te vragen aan hun klanten met hetzelfde gemak als wanneer ze om een half bruin bij de bakker vragen. Eenvoudigweg omdat ze zich gaan realiseren wat de werkelijke waarde is van wat ze kunnen geven.

De online training is in de maak en voor de toekomst wil ik graag met Mastermind groepen aan het werk. In het werken met een Mastermind groep kun je, gedragen door de gemotiveerde medestanders, nog zoveel meer bereiken dan je in je eentje kunt.

Met blogs, zoals voor Bewust Meppel, deel ik met plezier alle mogelijkheden om van je passie een goede onderneming te maken en een video interview reeks (in Google hangout) over de wijze waarop anderen ook gebruik maken van ‘Presence’ in hun werk of onderneming is nu in voorbereiding. Mocht je daaraan mee willen doen laat het me dan vooral weten!

En jij? Welke veranderingen heb jij gemaakt toen je je realiseerde ‘het is nooit te laat’?

Ik ben heel benieuwd hoe jij de veranderingen hebt gerealiseerd! In de praktijk heb ik al zulke prachtige verhalen gehoord. En ze vormen ook vaak de verhalen die mijn klanten vertellen in hun presentaties.

Want jou transformatie doe je niet alleen voor jezelf! Je maakt de weg vrij om het beste aan de wereld te geven dat je hebt. En niemand hoeft het met je eens te zijn.

Je weet zelf waarom je het doet en er zitten werkelijk ook altijd mensen te wachten tot je het zo klaar hebt dat ze ermee aan de slag kunnen!

Ik weet nog heel goed dat ik een enorm getalenteerde mindfulness trainer coachte op haar presentatie en ik ineens alle spanning van het gezicht af zag glijden toen ze in de flow van haar verhaal kwam. Door die ene, voor haar bijna onoverkomelijke, hobbel te nemen durfde ze daarna ineens hele hordes nemen en heeft ze inmiddels meerdere hooggewaardeerde trainingen kunnen verzorgen vanuit haar eigen bedrijf.

Veranderingen vragen nu eenmaal heel wat moed. Telkens als ik zelf weer voor een horde sta moet ik denken aan de woorden van Cristie Marie Sheldon en stel me voor dat het universum staat te juichen bij elke stap die me meer naar mijn eigenheid en daarmee meer naar mijn droomwerk brengt!

Wat maakt dat jij in beweging komt? Ik weet dat ook angst een hele sterke kracht kan zijn om veranderingen tot stand te brengen maar bij mij zorgde dat altijd voor verlamming en voor keuzes die nooit echt helemaal bij mij paste. Als je het wilt delen nodig ik je van harte uit om te reageren, daar kunnen anderen ook weer hun inspiratie aan opdoen!

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.