‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’

‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’

‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’

“Een nieuwe lente, een nieuw geluid…’

Iedereen kent deze woorden zo goed dat het lijkt alsof ze er altijd al geweest zijn. Het zijn de eerste woorden uit het gedicht Mei van Herman Gorter.
Met deze aankondiging van een nieuw begin, waarin je het einde al in door hoort klinken, begint een gedicht dat uit drie boeken bestaat, een waar modern epos, waarvan we nu vooral alleen de eerste regels nog kennen. Gorter heeft 4381 versregels nodig om Mei uit de zee te laten oprijzen en weer te laten ondergaan in de branding.

Het gedicht vertelt over het onbevangen en stralende meisje Mei dat hij hopeloos verliefd laat worden op de blinde Balder. Deze jonge god brengt haar met zijn gezang in vervoering maar laat haar vervolgens ontroostbaar achter waarna ze nog een tijd een half-leven door brengt met de dichter die haar als eerste uit de zee zag komen. Het is een lang gedicht dus voor wie nooit aan het einde toe is gekomen… de geboorte van zuster Juni nadert en daarmee is ook het einde van het leven van Mei een feit en wordt ze door haar dichter in de golven onder het zand begraven.

Als je op de afbeelding klikt wordt je naar een mooi artikel van de Koninklijke Bibliotheek verwezen.

9b36fedd-d6c4-45a8-aada-22a4a66a6357

Waarom dit gedicht nu hier? Natuurlijk omdat het einde van mei al inzicht is, maar vooral omdat het zo mooi is om in een gedicht de hoop, melancholie en schoonheid te herkennen van de verschillende levensfasen die elkaar afwisselen en die steeds nieuwe veranderingen met zich mee zullen brengen.

De afgelopen twintig jaar heb ik (Elisabeth) met hart en ziel als Dr.Hauschka therapeut gewerkt en er een verdieping in gevonden die ik bij aanvang niet voor mogelijk had gehouden. Al vond ik het af en toe lastig om te kiezen waar ik mijn focus op moest richten, zingen of behandelen, er was zoveel waardevols te leren en te geven in beide vakgebieden dat ik met heel veel liefde beide ben blijven ontwikkelen.

2460febe-adea-4ed6-bdec-9c28a68b6e50Maar in het afgelopen jaar is Janiek Knol bij ons komen werken in de natuurwinkel en in de schoonheidssalon en heeft hiervoor ook de opleiding voor Dr.Hauschka therapeut gevolgt.Janiek werkt inmiddels als gediplomeerd Dr.Hauschka therapeute bij ons in de salon waarbij ik merk dat al mijn vertrouwen in haar capaciteiten ook echt één voor één bewaarheid worden. Ze draagt een geheel eigen warmte en energie Villa Sterrebos binnen die klanten enorm waarderen.  Zowel in de winkel als in de schoonheidssalon. Onderling wisselen we waardevolle informatie en kennis uit over de Weleda en Dr.Hauschka behandelingen en Janiek zet daarbij ook een wellness aanbod op de kaart, zoals de Hammam behandeling, die goed past binnen Villa Sterrebos.Zo ben ik nu zelf in de gelegenheid om naast Janiek te gaan staan als hulp en zo af en toe als de coach want dat wordt je met 20-jaar ervaring vanzelf wel.